Zie jij jouw rechte lijn van A naar B? Jij bepaalt wat jouw gewenste situatie is (je punt B). Het enige wat je vervolgens hoeft te doen is je route bepalen en deze route te volgen. Maar is dit wel zo makkelijk? Ontbreekt er dan niet iets heel belangrijks?

Een echte leider die zijn weg van A naar B volgt laat zien dat hij diegene ‘is’ die hij moet ‘zijn’ en dat hij alles doet wat nodig is in de zin van gevraagde acties om bij B te komen. Het is dus belangrijk om heel specifiek je doel te bepalen. Hoe kun je immers een doel bereiken zonder een doel te hebben?

Je houding is daarbij enorm belangrijk. Welke van onderstaande houdingen en denkwijzen zijn voor jou herkenbaar?

– Stressen en jezelf zorgen maken
– Andere veroordelen en de schuld geven
– ‘proberen’
– Genoegen nemen met…
OF
– Commitment
– Authenticiteit
– Keuzes gericht op persoonlijke groei en streven naar…
– Handelen o.b.v. integriteit

Je route begint dus altijd bij punt B (verlangde toekomst). Vanuit deze gewenste situatie kunnen we gaan terug beredeneren wat er allemaal mogelijk is om van A naar B te komen en dus de (simpele) route richting (persoonlijk) succes uit te stippelen.

Je pakt in die zin je volledige verantwoordelijkheid. Jij bepaalt de regels voor jouw bestaan en zet de route uit. Er is echter een belangrijke reden waarom het door velen niet als eenvoudig kan worden beschouwd om deze route van A naar B uit te stippelen. Simpelweg omdat er geen duidelijkheid bestaat over je huidige situatie.

“The future can’t be created in any other place but the present.

Door niet stil te staan bij je huidige patronen en gedrag zal het nooit lukken om de kortste weg van A naar B uit te stippelen. Je eigen innerlijke houding en gedrag dient eerst eens even goed onder de loep genomen te worden. Hoe presteer je momenteel? Waar kom je vandaan? Welke positie neem jij in? Hoe zie jij je leven dat je op dit moment leeft? Haal je er echt alles uit en ben je met je huidige houding en gedrag in staat om je gewenste situatie te bereiken?

Waar je op dit moment staat is in mijn ogen bepalend voor jouw functioneren. Hoe leef je momenteel? De dingen die je wel of niet doet? De dingen die je zegt of niet zegt. Wat zijn je huidige overtuigingen? Hoe kijken anderen naar je en belangrijker: Hoe kijk je naar jezelf?

“Where you come from” is the foundation of “where you want to go.”

Dagelijks hetzelfde gedrag vertonen, dezelfde gebruikelijke acties en daarnaast ook nog hopen op betere uitkomsten op privé en zakelijk gebied. Dit is in mijn ogen niet heel realistisch. Je innerlijke houding bepaalt hoe jij handelt en welke acties je onderneemt. Deze innerlijke houdingen kunnen je dus motiveren om meer uit jezelf te halen of je juist beperken en tegenhouden.

Persoonlijk leiderschap houdt in dat jij in staat bent je houding en gedrag aan te passen wanneer je weet dat dit noodzakelijk is om je doel te bereiken of mogelijke problemen op te lossen. Het vergt moed en het zorgt ervoor dat je soms voor lastige keuzes komt te staan.

Wanneer je je echter blijft identificeren met een bepaalde houding, bepaalde overtuigingen of een toestand die je tot de dag van vandaag niet verder hebben gebracht richting jouw gewenste situatie, zal je altijd vast blijven zitten in je huidige, mogelijk ongewenste, situatie. Het lopen van dezelfde rondjes en het oproepen van dezelfde demotiverende gedachten. Onbewuste houdingen en leefpatronen kunnen worden gezien als een ijzeren kooi, vooral wanneer je hier niet bedacht op bent. Jouw houding en gedrag zijn niet wie je werkelijk bent, het is gewoon hetgeen dat jij aanneemt en op dat moment accepteert.

Zoals gezegd is menig men vaak niet eens bezig met hun innerlijke motivatie waarmee wordt gehandeld of waardoor je wordt gedreven. Er wordt wel naar de toekomst of naar het verleden gekeken. Naar wat we zouden willen worden of wat we hadden kunnen doen als ….. Het is een soort van ‘hoop’.

De weg van A naar B is het volgen van een rechte lijn. Een rechte lijn is overigens altijd de snelste route om van A naar B te komen. Ben jij in staat om de kortste route uit te stippelen? Vanuit welke houding opereer jij? Vraag jezelf dit dus eerst eens af en kies vervolgens of deze houding jou werkelijk verder brengt.

Where you come from determines the actions you take in life, and thus the actions you don’t take in life.

Categories: Mentaal

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *